“Çalışmalarımız sürmektedir” ne demektir?

Dünya’da nelerin koleksiyonlarının yapıldığının koleksiyonunu yapanlar herhalde vardır. Ben de oldum olası “yetkili beyanatı koleksiyonu” yapmaya meraklıyımdır..

Örneğin, bir kazadan sonra yetkililerin ilk söylediklerinin koleksiyonu, yabancı bir heyetle görüşmeden sonra verilen demeç koleksiyonu, ek bütçe isteme konuşması koleksiyonu gibi çok sayıda koleksiyon vardır.

Bu küme içinde öyle bir tanesi vardır ki bu denli yaygın kullanılanı hemen hemen yoktur. Bu, “bu konudaki çalışmalarımız sürmektedir” koleksiyonudur.

Ana su borusu patladığında tamiratın ne zaman biteceği sorulan belediye başkanı, suikasttan sonra sanıkların ne zaman yakalanacağı sorulan emniyet görevlisi, Bilgisayar Destekli Eğitim’e ne zaman geçileceği sorulan eğitim yetkilisi daima, “çalışmalarımız sürmektedir” biçiminde yanıt vermektedirler.

Bunun tam tercümesini bilmeyenler, gerçekten de bir çalışma yapıldığını zannedebilecekleri için, onları aydınlatmak halkımıza bir hizmet olacaktır. “Çalışmalarımız sürmektedir”in ilk sözcüğündeki (mız) eki, “bu iş bize aittir, başkalarını pek ilgilendirmez” demektir. Aynı sözcükteki (ler) eki ise yapılan işin öyle basit bir iş olmadığını, çoğul olarak tanımlanması gereken bir yaygınlıkta olduğunu anlatır.

Bazen bunu kuvvetlendirip, ukalalık etmek isteyebilecekleri kesin olarak caydıran “çalışmalarımız çok yönlü̈ olarak devam etmektedir” denilir ki, artık buna da karşı çıkıp “kuzeyde veya kuzeybatıda neler yapıyorsunuz” gibi sorular sorabilecek meraklı bir babayiğit ortaya çıkamaz.

İkinci sözcükte olan “sürmektedir” ise, düz Türkçe‘deki “patlamadın ya!” demektir. Bu beklemenin sonu belli olmadığı için ve genellikle de hemen ertesi gün unutulacağı için büyük yararlar sağlamaktadır.

Genellemeler her zaman dikkatli kullanılmalıdır. Bu nedenle gerçekten “çalışmalar” yapan yetkilileri de bu tercümenin kapsamı dışında bırakmak gerekir.

4 Ekim 1993

5 Yorumlar

  1. Yöneticilerin ve de bu kategoride olanların her tür eylem ve işlemlerinin etkin yargısal denetime tabi tutulduğu bir rejim sözkonusu olsaydı, doğru olan bu tahliliniz, koleksiyonunuzda yer almazdı, böyle bir düzeni kurmakta hiç değilse bizim ülkemizde, şu an ki dünyayı da gözönüne alırsak en az bir asır geçmesi gerekir ki, sizin doğru olan değerlendirmeniz neyazık ki enazından bir asır gündemden düşmeyecek ve o düzen kurulduğunda da bu değerlendirmeniz o zamanın insanı için gülünç gelecektir diye düşündüm ve düşüncemi sizinle paylaşmak istedim, saygılarımla…

  2. Sözkonusu açıklama türünü çocukluğumdan beri duyduğumdan, tesbitiniz, en az yarım yüzyıldan beri pek bir ilerleme kaydedemediğimizin delilidir.

  3. Sn Meslektaşımın 1993 tarihli olup 2003 ve 2015 de tekrar hatırlatmak zorunda kaldığı yazısındaki tespitleri bugün hala bizi yönetenlerin dilinden düşmüyor ve hatta her olayda artarcasına devam ediyorsa bu sorundan kurtulmanın çaresini üretecek ve uygulayacak bizler değilmiyiz?Herkesin üzerine düşen görevi yapma zamanıdır.

Yorum Gönder