“Yetkin Akıl” (YA) tam olarak nedir ve niçin olmazsa olmazdır?  

YA şöyle tanımlanabilir: “Bir durumu kavramak, sonra da o durumun içerdiği sorunlara çözüm(ler) üretmek üzere, birden fazla ve akıllarını (kavrama güçlerini) sınırlayan daraltıcılarını askıya alabilen kişi içindeki en yaratıcı ve bilgili akıllardan ve Yapay Zekadan da yararlanarak oluşturulacak akıl düzeyi. Yetkin Aklı karakterize eden iki özellik, YA oluşturma kümesindeki bireylerin bilgi ve zekâ düzeylerini aşabilen sıradışı kavrama gücü ve yine sıradışı çözüm üretme gücüdür.

İyi, güzel; bundan bize ne ki?

Bu omuz silkmenin ardındaki kabûlleri tahmin edebiliriz. “Sokaktaki insan için mesele sorunu kavramak ya da çözüm üretmek değil ki, biz sorunları da çözümlerini de biliyoruz. YA’ın yaptırım gücü var mı sen onu söyle.”

Entelektüel ve/ya belli konularda uzman olanlar ise, uzmanlık alanları içindeki konularda neler yapılması gerektiğini iyi biliyor ve o alandaki yetkinliklerinin, uzmanlık dışı alanlardaki sorunlar için de bir çözüm olacağını varsayıyor olabilirler. 

Sokaktaki insanın arka plandaki kabûlü, “aslolanın icra edebilme (yaptırım) gücü olduğu; buna sahip olan bir kişi ya da grubun sorunları çözebileceği”dir. Yani düz Türkçe ile “yaptırım gücü yüksek bir kişi” (tanıdık geldi mi?).

İşte bu nedenle herkes bir şeylerin başı olmaya soyunuyor. Daha açıkçası ülkemizde tek adam rejimi değil tek adamlar rejimi ve de tek adamlık için yanıp tutuşan binler var. Her kurumun (çoğunun) başındakilere ve oralar için sıra bekleyenlere, makam odalarına, saraycıklarına, çevrelerine davranışlarına, kibirlerine bakınız. Hepsinin ortak yanı sorunları kavradıklarına ve çözebileceklerine duydukları güçlü inançtır. Bu denli büyük bir sorun stoku karşısında Yetkin Akıl ihtiyacının hiç duyulmamış olmasının ardında bu gerçek olmalı.

Mevcut durumda ihtiyaç nedir?

‘Mevcut durum’ belirsiz bir terim. Daha belirli olabilmek için mevcut durumun başat özelliğini belirten bir kavram gerek. O da ‘asimetri’dir. Başa çıkılması gereken sorunlar, yaptırım gücü daha yüksek bir dizi aktör tarafından yaratılmış ve sürdürülmekte olup, bunlarla baş etme durumunda olanlar ise her açıdan asimetriktir. Ayrıca da -biraz dağınık olsa da-, asimetrik taraflardan birisinin kullandığı akıllar içinde oldukça gelişkin akıllar olması ihtimali de yüksektir. O halde bütün bu asimetriyi dengeleyip tersine çevirebilecek bir Yetkin Akıl’a ihtiyaç vardır’ 

Bu durumda -mevcut durumdan yakınmalar- veya meli/malı türü ihaleci tutumlar ya da soruna yol açanlara yönelik caydırma amaçlı -ileride yaptırım gücü elde edilince yapılabilecek hesap sormalar- hariç tutulursa, sorunları çözme yolunda ciddi bir çaba yoktur denilebilir. Bunun nedeninin, ileri sürülebilecek çözüm önerilerinin çok büyük çoğunluğunun, ortak akıl, istişare vb terimlerle süslenmeye çalışılsa da ‘tek akılların eseri’ olduğu tahmin edilebilir. (Bunun iki basit nedeni ise: Çok sayıda fikir toplansa dahi, bunların hepsinden daha değerli bir bileşik fikir elde edebilecek (içinde dağınık olarak altın bulunan taş toprak yığınından altınları ayırmak gibi) bir ‘teknoloji’ geliştirilememiştir.. En ileri teknik, anket ve/ya moderatör aklı ile süzmektir. İkincisi ise, bir turda toplanan fikirlerin, çeşitli turlar boyunca zenginleşmesine imkân verecek bir algoritma kullanılmayışıdır.) Buna göre herhangi -basit görünüşlü- bir soruna dahi sürdürülebilir bir çözüm aramanın ilk ve olmazsa olmaz adımı, daha yetkin bir sorun anlama ve çözme aklı oluşturmaya çalışmaktır. Bunun göz ardı eden girişimler ancak sorun kaynaklarına zaman kazandırır ve de kazandırıyor.

Peki o halde hemen YA oluşturalım!

Genelde ‘akıl’ sözcüğü insanla, daha özelde ise ‘kişinin kendi aklı’ ile özdeşleşmiştir. YA ise bu bireysel akıllara zımnen bir tehdit, en azından aşağılama olarak algılanıyor. Bu nedenle ilk adım bu saklı kibirden kurtulmak olmalıdır. Bu yapılmadan YA geliştirme çabalarına yapılacak davetler hep aynı şekilde cevap alacaktır: “Tamam o zaman aklımıza gelenlerden daha farklı ne yapılabilir söyle”. Bu cümle kişinin kendi aklına olan derin bağımlılığının net ifadesidir.

Eğer bu iç tuzakları aşabilen kişilerden oluşan bir küme oluşturulabilir ise, öncelikle bireysel akılların aldatıcılığından emin olabilmeleri için bazı örneklerle (bkz. https://bit.ly/3WA9Olb, sayfa 1)  karşılaştırılmalıdırlar.

Sonrasında gerçek ve kümedekilerin çözümü yolunda ileri düzeyde motive olabilecekleri bir sorun seçilir. Bu nokta önemli olup, genel eğilim olabilecek “önce basit bir örnekte deneyelim” eğilimine kapılmamak gerekir. Çünkü, küme üyelerinin potansiyellerini harekete geçirme motivasyonları, sorunun karmaşıklığı ile doğru orantılıdır.

Her küme katılımcısı, sorunu ‘tüm katmanlarıyla’ anlayıp bir yandan da çözüm ipuçları geliştirebilmek için, genellikle fikirlerine değer verdiği kişilerden oluşan ayrı birer ağ oluştururlar.

Her katılımcı bilgi edinebilmek için çeşitli YZ araçlarından yararlanır. 

Bütün bu süreçte istisnasız olarak her an küme üyeleri arasında çok yönlü bir etkileşim sürer.

Küme üyelerinin herhangi bir nedenle düşüncelerini -açık veya örtülü olarak- dayatması, “sürekli arayış içinde olma tutumunundan uzaklaşması” halinde, moderatör ya da diğer üyelerce uyarılır.

Kümenin arayış süreci boyunca bulunabilecek çözüm ipuçlarının ‘yapılabilirliği’ konusundaki olası güçlük / imkansızlıklara takılmamak gerekir. Bir durumda imkânsız görünen bir ipucunun bir değişiklikle imkânlı hale geldiği yukarıda verilen örnekte gösterilmişti (https://bit.ly/3WA9Olb).

Kümenin çalışmalarının verimli olabilmesi ve başka kümelerce de tekrarlanabilmesini teminen bir yönerge hazırlanır.

27 Temmuz 2024

6 Yorumlar

  1. Aklınıza kaleminize sağlık Tınaz bey. Bu arayış bitmeyecek.
    Yetkin Akıl, aramakla bulunacak bir yerlerde saklanmış olsaydı bulmak belki daha kolay olurdu. Bir zihinsel devinim sırasında tetikleyici bir soru, öneri ve/ya bir olguya gönderme şeklinde ortaya çıkacak düşünce olmakla hayli soyut. Bilmek için öğrenmek gerektiği söylenir; öğrenmek Için de soru sormak;. Soru sormayı merak tetiklediğinden merak uyandırıcı bir soru odağı, bir sorun ortala konuyor. Hep aynı fiziki/kültürel ortamlarda hep aynı konuları konuşanların soruları, merdiven soruları pek doğurmuyor. Çok okuyanlar, çok gezenler, farklı konuların konuşulduğu ortamlarda bulunanların izlenim notları, aranan ortamı yaratmaya önemli katkısı olabilir. Böyle bir senaryo/sahneleme/rol dağılımı gibi parametrelerle mi oynanmalı?

    1. Teşekkürler Necati bey,
      YA aslında oldukça somut bir “süreç”.
      Her gün herkesin ve her vesileyle kullandığı “düşünme veya daha somut ifade ile akıl yürütme” süreci ile YA süreci tamamen aynı. İkisi de muğlaklık ya da netlik açısından eşdeğer.
      Sıradan bir insan sorunlu bir durumda kendi zihinsel kapasitesiyle yetinip aklına gelen çözümü uyguluyorsa ya da kitaplara, internete, YZya, hatta tanıdıklarına sorarak daha yetkin bir akıl üretiyorsa, bunu bir insan kümesinin belli bir algoritmaya göre yapmaları da aynı türden.
      Birinin kısa sürede sonuçlanması, kümenin ise YA üretimini bir süreç olarak uygulaması benzerliği esastan bozmuyor.
      Aradaki büyük fark birinciye bağımlı olmuş bir kişinin, böyle uzun ve meşakkatli bir sürece katlanıp zaman bütçesinde yer açmayışı. Onun da ardında böyle bir şeyin mümkün olduğuna inanmayışı. Küme elemanlarının seçimi de tabii ki önemli. Daraltıcılarından (her tür) soyunmuş olması gerekiyor.

  2. YA arayışı bende kısa yoldan bir hayali Ustalar sofrası düşlemeyi tetikliyor😊. Başa Atatürk’ü koyduktan sonra yanına benim usta olarak düşündüklerimi yerleştiriyorum. İyi geliyor…

  3. Uygulamada YA; Bence yazıdan çıkaracağımız ilkeleri somut ilk uygulamalarla değerlendirebilir, yeni katılımlar ve uygulamalar için özendirici olabiliriz.

    Gereklilikler ; “Akıl Daraltıcı” larının farkında olan bireyler,
    . farklı özellik(davranış, bilgi, yetişme disiplini, yaş vb..) kişilerle küme oluşturma,
    ,(ör. hepsinin aynı renk De BONO şapkalarını sırayla aynı anda giymesi gibi.)
    . Güncel bilgiye erişim (YZ , ve diğer bilgi kaynakları ),
    . Yararlanılabilecek diğer ağlar,STK lar/kurumlarla ilişkiler,
    . Belirli sorunla ilgilenmek(anlama, çözüm arama),
    . Yeni bilgiler, beceriler edinmek ( risk yönetimi, İletişim, Karmaşıklık yönetimi vb..),
    . Deneyimlerden öğrenerek ilerlemek,(moderatörler , diğer ağlardan yararlanmak..),
    . Yaptırım gücü eksikliği duygusunu etkileme gücü geliştirerek gidermek. (etkileyicileri etkilemek)
    . ………………

Yorum Gönder