Eğitim’den ne bekliyoruz?

Sık sık, yeni tanıştığım kişilere aynı bir soruyu sorarak bir çeşit anket yapıyorum. Aşağıda, şu ana kadar aldığım cevaplardan oluşturduğum gruplamalar var. Sorduğu soru şu: “Eğitimden en temel beklentiniz nedir?

Cevap grupları:

  • Vatana millete yararlı olsun.
  • Arkamdan bir yasin okusun.
  • Dünya vatandaşı olsun.
  • Devrimci olsun.
  • Altın bilezik (meslek) sahibi olsun.
  • İşgücü piyasasının gereksindiği insanları yetiştirebilsin.
  • Ayakları üzerinde durabilsin.
  • İnsanlık ailesine katkıda bulunsun.
  • Altın nesil olsun.
  • Asımın nesli olsun.
  • Dindar ve kindar nesil olsun.
  • İyi ahlaklı olsun.
  • Her durumda gemisini yürütebilsin.
  • Mum gibi doğru olsun.
  • Cemaatimizin üyesi olsun.
  • Milliyetçi olsun.
  • Atatürk’ün askeri olsun.
  • Birey olsun.

Bunlardan çıkarabildiğim üç sonuç var:

(1)  Eğitim’den ne istediğini netleştirememiş bir kitle.

(2)  Eğitimi de dini de kendi özgün işlevleri dışında kullanarak ikisini de işe yaramaz hale getirmişiz.

(3)  Mevcut eğitim sistemi bütün bu isteklerin her birinden birazcık içerecek bir yapıda (yani little little in the middle)

28 Mart 2017

10 Yorumlar

  1. Çeşitli eğitim alt başlıklarının (aile içi eğitim, öğrenim, vs) tek bir ortak hedefi olmalı bence: analitik düşünmesini bilen bireyler yetiştirmek.

    1. Sevgili Feryal hanım ve diğer katkıda bulunan değerli dostlarım,
      Bütün bu katkılara ancak teşekkür edilir, sağolunuz.
      Bu aşamada, hemen her şeyi konuşan -özellikle de eğitimle ilgili en küçük ayrıntıları konuşan- toplumumuzun, bugüne kadar hiç “eğitimden en en temelde ne bekliyoruz?” sorusunu sormamış olmasını çok ilginç bulduğumu belirtmeliyim.

      Bu tuhaflığın üç olası nedeni olabilir:
      (1) Sormak, bilmeyişin, merak edişin bir sonucu olduğuna göre, demek ki eğitimden ne beklendiği konusunda tüm toplumun aynı şeyi beklediği konusunda kesin bir inanç vardır.

      (2) Herkes, farklı beklentiler olduğunun farkındadır; ama kendininkinin en doğrusu olduğunu, ama o doğru eğitimi “bizi yönetenler” olarak adlandırılanların akıl etmediğini, dolayısıyla da elinden geldiği kadar kendi çocuğunu kendi doğrusu yönünde eğitmeye çalışmaktadır.

      (3) Böylesi derinlikli (birbiri ardına dizilecek) soruların kafa karıştıracağını, onun da bir sonu olamayacağı için, öyle bir garip soru sormamak gerektiğini düşünmektedirler.

      Şimdi lütfen sizler de çevrenizde bu anketi yapınız ve herkesin en doğru “en temel beklenti”yi bildiğini, onun dışındakilerin yanlış veya saçma olduğunu düşündüğünü bizzat görünüz.

      Eğitim sorunları en öncelikli sorunumuzdur değil mi?
      Selam ve sevgiler

  2. BENCE EĞİTİME EĞİTİMCİLERDEN BAŞLAMALI.
    İMAMHATİP SOKAĞINDAN GEÇENLERİ BİLE EĞİTİME KARIŞTIMAK LÂZIM
    ÇÜNKÜ ONLAR HALA ADEM İLE HAVADAN TÜREDİKLERİNE İNANIYORLAR. HATTA PR5OFESÖR OLMUŞLARI BİLE O KAFADA.
    SONRADA EĞİTİMİ EĞİTİMCİLERE BIRAKALIM. HELE 12 YAŞINDAKI KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARIN CEMAAT YATILI OKULLARINA GİTMELERİNİ YASAKLAMALI VE CEMAATLERİ EĞİTİMEDEN UZAK TUTMALI

  3. Yanıtlar içinde hiç
    . Özgürlük
    . Düşünce
    . Bağımsız
    . Yaratıcı
    . Sorgu

    sozcuklerinin geçmemesi ne acı, değil mi?

  4. ABD-Batı yörüngesindeki ülkemizin eğitim politikası genel hatlarıyla uzun yıllar önce belirlenmiştir.

    Ülkemizde Genel Kurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Cevdet Sunay 1969 yılında şunları söylemiş: ‘‘Laik okullar birer anarşi yuvası haline geldi. Bu laik okullardan yetişenlere memleket idaresi teslim edilemez. Laik okullara karşı imam hatip okullarını bir alternatif olarak düşünüyoruz. Devletin kilit mevkilerine yerleştireceğimiz kişileri bu imam hatip okullarında yetiştireceğiz…’’ Günümüzde maalesef bu amacın gerçekleştiğini ve acı sonuçlarını görüyoruz. En değerli varlığımızı özgürlüğümüzü; demokrasiyi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Saygılar..

  5. Küçülmüş ve gittikçe küçülen gezegenimizde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak çocuklarımıza vereceğimiz eğitim, dünyalılık üzerine kurgulanmalı bence…
    23 Nisan,tam olarak, bu kurgulandığı için dünya çocuklarına armağan edilmiştir..
    Dünya çocuklarını kaynaştırmak ve dünyalı bir nesil yaratmak…

  6. Benim eğitimden beklentim kendini uygun alt sınıflara ayırttırarak feshetmesi ve öğretimler sisteminin bir parçası haline gelmesi. (kamu alanında davranış adabı, iş yapış disiplini, birlikte çalışma kültürü vs gibi)

    Eğitim en özünde, bir insanı bir halden başka bir hale getirme projesidir. Dolayısıyla eğitim sistemi yerine eğitimler sistemi demek gerekir. Yanlış kullanılan tamlamalar bilinçaltı kilitler oluşturuyor.

    Kesinlikle ikiye ayrılması gerekir.
    1.mekanik diyebileceğim, her ogreniciye rutin olarak anlatilmasi gereken kısmı ki bu kısım mevcut teknolojilerle her adaya tek kaynaktan tekrar tekrar ulaştırılabilir. hatta bir çok konuda youtube bu işi bugun icin cozuyor.

    2.burası esas onemli olan kısım ve eğiticiyi gerektiren kısım. eğitilenin mevcut halini, gitmek istediği halini, gidebilmesinin mümkün olduğu hali görebilecek ve gerekli kısmını eğitilene gösterebilecek farkındalıkta ve uyumda bir nevi o ihtisasın erdemine sahip eğiticilerce mütemadiyen yenilenebilecek bir proje olarak tamamlandırılması gereken kısmı.

    Bu eğiticinin, konusunda, münazara bile değil direk sözlü kavga yapabilecek düzeyde ihtisasının anlam hacmine hakim olması gerekir. Yoksa anlatıcı olur.1

    Tabii her eğitilen bu şekilde bir eğitim sistemine sokulamaz. Çünkü yeterince ihtisasının erdemine sahip eğitici yok. Ancak hak eden ve seçilen bir özel tabaka mutlaka oluşturulmalıdır. Hatta bu grup öncelikle eğitileni eğitecekler için oluşturulmalıdır. Bu elitistlik mi.. evet. ben elitist miyim. evet..

  7. Kıymetli Tınaz Bey,
    Benim düşünceme göre Eğitimden en temel beklenti ” Donanımlı, kalifiye, rafine insan kaynaklarını çoğaltmak, zenginleştirmek” olmalı. Bu şekilde ” sağlıklı, vicdanlı, hür, analitik düşünce sistematiğine sahip, bilgiye ve araştırmaya dayalı fikir oluşturabilen, muhakeme ve mukayese yetenekleri gelişmiş, merak eden sorgulayan, sebep sonuç ilişkisi kurabilen insanların tabiatı ile sorun çözme becerileri de yüksek olacaktır. Bu insanlar Doğru ve etkili metodolojiler ile ait oldukları ülkenin, kurumun, camianın sorunlarını çözebileceklerdir.
    Sevgili Cem Yılmaz’ın lanse ettiği ” Eğitim Şart” mottosunda belirtildiği gibi ülkelerin gelişmişlik düzeylerini arttırabilmeleri , özgürlük alanlarını genişletebilmeleri ve sorun stoklarını eritebilmeleri için donanımlı insan sayılarını arttırmaları şarttır kanaatindeyim.

    Saygılarımla

    Serdar DURAT

  8. Bence eğitimin ana amacı insanlara etraflarında olup bitenlerin nedenlerini merak etme ve anlamaya çalışma heyecanını kazandırmak olmalıdır. Bunun başlı başına bir eğlenme şekli olduğu olduğu gösterilmelidir. Bu konuda ABD de yapılmış bazı TV programlarının bu tür bir amaç için nasıl eğitim teknikleri kullanılabileceğine dair oldukça iyi örnekler olduğunu düşünüyorum. Magic School Bus, Bill Nye the Science Guy gibi.. Bunun özellikle ilköğretim döneminden itibaren uygulanmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum.

    Saygılarımla..

Yorum Gönder