Zihinsel Virüs No 0: “Söz konusu olamaz!”

Tam 16 yıl evvel yazılan Zihinsel Virüsler başlıklı yazıda, toplumsal kavram dağarcığımıza yerleşmiş dört virüsten söz etmiştim. Yazıya tıklayanlar, “Başkası yapmasın ben de yapmayayım”, “Evet ama yine de”, “Siyaset, yurttaşların sorunlarını çözmek için yapılır” ve “Sana ne” adı verilen virüslerin ne gibi melanetlere yol açtığını okuyabilirler.

Bu kadar süre içinde, bu dört virüsün hemen hemen rastlanabilecek melanet türlerinin hepsi değilse de büyük bölümünü oluşturduğunu düşünmüş, geri kalanları da diğer araştırmacılara bırakmıştım J.

Tam buna kendimi inandırmışken, ta başından beri var olan en kıdemli denilebilecek virüsü atladığımı fark ettim; bunun nasıl olduğunu bilemiyorum.

Bu nedenle bu virüse, hepsinden önemlisi olduğunu belirtmek için de sıfır numarasını verdim. Kısa açıklamasını verince, ne kadar çok yerde işe yarayacağını(!) ve ne kadar başa çıkılmaz güçte olduğunu kolaylıkla değerlendirebileceksiniz. İşte birkaç örnek:

–       Meydana gelen trafik kazasından sonra yapılan teknik incelemede km saatinin 220’de takılı kalması söz konusu değildir.

–       Bakım ve güvenliğinden sorumlu olduğum çocuklara tacizde bulunmam söz konusu olamaz. Diğer yöneltilecek iddiaların hepsi aynen bunda olduğu gibi çürütülecektir.

–       Bu ithamlarınızın hiçbirisi söz konusu değildir. Vb.

Giderek daha fazla kullanılan bu virüsü de koleksiyonumuza dahil etmek istedim.

26 Mart 2016

One Comment

  1. “TERÖR SALDIRISI ENGELLENEBİLİRDİ!” ‪#‎Zihinsel_Virüslerden‬ mi?
    Nedeni ‪#‎Doğru_Düşünme‬’yi becerememek mi?

    Örnek:
    “X ÜLKESİ vbg UYARMIŞTI Y ülkesindeki TERÖR SALDIRISI ENGELLENEBİLİRDİ!”

    Türkiye UYARMIŞTI, Belçika’daki TERÖR SALDIRISI ENGELLENEBİLİRDİ!

    Almanya UYARMIŞTI, Türkiye’deki TERÖR SALDIRISI ENGELLENEBİLİRDİ!

    Rusya UYARMIŞTI, ABD’deki TERÖR SALDIRISI ENGELLENEBİLİRDİ!”

    Derleyen: AŞD

    HABER: 2013’te NSA belgelerini sızdırarak dünya gündemine oturan ve ardından Rusya’ya sığınmacı olarak yerleşen Snowden(ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi), ABD’nin Arizona Üniversitesi’nde dün düzenlenen bir panele telekonferansla katıldı.

    Edward Snowden: “BELÇİKA saldırısı geleneksel istihbarat yöntemleriyle engellenebilirdi… Kaynaklar yanlış kullanılıyor. Çok fazla (istihbarat) topladığınızda hiçbir şey anlayamıyorsunuz. Odağınızı kaybediyorsunuz. Her şey o gürültüde kayboluyor, kör oluyorsunuz. Artık o kadar çok bilgiyi tasnif edip gizliyoruz ki hayatlarımızı gerçekten tehdit eden bir sırrın ne olduğunu anlamaz hale geliyoruz.”

    Snowden: Sputnik’in haberine göre TÜRKİYE’nin terör eyleminden önce BELÇİKA hükümetini “saldırıyı yapacak şahısların şüpheli faaliyetleri konusunda uyardığını” belirtti.

    Snowden, RUS yetkililerin de 2011’de Tamerlan Çarnayev konusunda ABD’yi uyardığını ekledi. Çarnayev, 2013’te kardeşiyle birlikte Boston Maratonu’nu bombalamıştı.

    HABER Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Yorum Gönder